Har nyligt varit på förberedande tingsrättsförhandlingar. I detta ärende har Fora AB gjort några fel som jag kommer beskriva. När företaget som jag stöttar startade sin verksamhet så noterades inte avtalsområdet korrekt av Fora AB, vilket fick till följd att företaget betalt en billigare variant av avtalsförsäkringar eftersom det inte noterats som ett hängavtal inom rätt avtalsområde. Fyra år senare kräver Fora AB dessa belopp retroaktivt av företaget. Vidare har Fora sänt vidare en skuld till inkasso som skulle avskrivas (en avgift som finns för att företaget sorterar under ett visst kollektivavtal). Ett antal månader senare krediterads företaget med motsvarande belopp, men det som gick till inkasso korrigerades ej. Dessutom har Fora AB skickat samma faktura två gånger. Den första var som man förväntar sig utprintad via data. Den andra var en kopia av den första, men beloppen var ändrad med blå kulspetspenna. Vad säger bokföringslagen om detta?

Har sällan stött på ett AB med sådan rigid inställning, vilket blir när man får agera som monopolföretag. Påminner mig starkt om gamla Bilprovningen. Förr fick man en lapp hemskickad där stod att jag och bilen skulle infinna oss vid aktuell lokal, en aktuell dag och tid. Försökte man ändra tiden så var det säkrast att vara ute en månad i förväg och ha en bra anledning. Väl där möttes man av en kontrollant som oftast hade hörselskydd på sig så att kommunicera med besiktningsmannen var svårt. Att han dessutom skulle kunna tänka sig jobba på kvällar eller lördagar var troligtvis helt omöjligt. Något skäl att bjuda på kaffe fanns ej. I dag finns det några aktörer på denna tidigare monopolmarknad som dessutom försöker locka mig som kund med billigare priser vissa tider på dagen och med mer anpassade öppettider för mig som kund.

Fora ABs huvudmän är fackföreningarna/LO och Svenskt Näringsliv. Framförallt tycker jag det är märkligt att den sistnämnde inte agerar mer kraftfullt som annars brukar tycka att konkurrens är något att eftersträva.

I tingsrätten vägrade Fora AB helt att erkänna några fel. Kollade några tidigare utfall från tingsrättsförhandlingar de senaste fem åren och Fora AB hade inte gått med på en endaste ekonomisk förlikning.

De skulle ha sina pengar som företaget inte betalat in. Som eftergift kunde de tänka sig att erbjuda företaget en avbetalningsplan. Självkritik verkar inte vara något för Fora AB.