Från och med 12 mars börjar Byggnads ta ut sina medlemmar i strejk. Denna gång strejkar man för ökad säkerhet och ordning och reda på arbetsplatserna. Lönen är underordnad påstår man. Själv kan jag bara konstatera att detta bara är svammel. Byggnads fokus är, och har alltid varit lönen. Läser man på Byggnadsarbetarens frontsida så står det “vem vinner lönefajten?” Detta är nog mer sanningsenligt.

Nu ska tre medlare in och förhandla mellan parterna. Hade jag varit medlare så hade jag förslagit åtgärder för att förbättra säkerheten och ett förslag på ordning och reda för ue. Sen hade jag även kört fram ett treårigt avtal med totalt 0,5% löneökningar under denna period inkluderat en övergång till månadslön. Ska man tro Byggnads så hade det bara varit att skriva på och se glada ut. BI hade nog också tyckt att det var ett bra förslag.

Naturligtvis är det inte så enkelt. Förhandlingar är förhandlingar. Det Byggnads gjorde bra vid förra förhandlingen var att se till att byggavtalet gick ut innan de andra avtalen inom LO. Att vara först har sina fördelar.  Sveriges Byggindustrier har naturligtvis insett det prekära i detta och risken finns att man går med på annat som exempelvis cementera ackorden och glömma allt vad månadslöner och resultatlöner heter, bara för att klara det så kallade märket. Sedan tillsätter man ett par nya arbetsgrupper i frågorna säkerhet och ordning och reda. Någon som hört talas om något resultat från de tidigare arbetsgrupperna som har tillsatts i olika frågor?  Knappast. Senast den 18 mars är man “överens om allt”och strejken avblåses.