Tidigare gav jag lite tips på vad du ska tänka på vid en intervju. Denna gång några tips inför förhandlingen om den lön du ska ha på ditt nya arbete. En arbetsgivare har alltid ett spann där han vill landa lönen. Ex 25 000 – 27 500 kr/månad (ibland kan det vara större, men sällan mindre). Det arbetsgivaren går ut med är i nio fall av tio den lägsta nivån i spannet eller ibland en femhundring under. Därför ska du inte köpa första budet som presenteras. Ibland kan arbetsgivaren säga att det är 25 000:- och inget annat som gäller, men detta är bara retorik. Vidare kan arbetsgivaren hänvisa till att 25 000:- är en väldigt bra lön för just denna befattning och andra med liknande uppgifter i företaget har just 25 000:-. Det hela verkar låst och du vill så gärna ha jobbet så du säger ja.

Själv har jag nästan känt mig besviken dessa gånger när jag representerat arbetsgivaren och den nya medarbetaren nappar direkt, lite motstånd hade jag förväntat mig. Vad ska du då göra? För det första gäller det att försöka ta reda på vad som är “rätt” lön för jobbet du är intresserad av. Känner du någon på företaget så prata med den personen om både nivån och hur arbetsgivarrepresentanten brukar vara att förhandla med vid lönesättningar. Du kan även kolla lite med din fackförening, men dessa brukar ta i lite väl mycket när de redovisar vad som är “rätt” lön. Bestäm dig för mål och vad du tycker är acceptabelt. För det andra ska du alltid låta din motpart ta första initiativet. Får du frågan vilken lön du vill ha, så passa den artigt till din blivande chef. Däremot när du får höra att “rätt” lön är 25 000:- så visa med både min och kroppsspråk att du är besviken. För det tredje; argumentera för din teoretiska utbildning eller din erfarenhet och ge konkreta exempel när du lyckats med tidigare uppgifter. Jämför dig INTE med någon annan på den blivande arbetsplatsen. För det fjärde fråga om du har möjlighet till extra semesterdagar, köpa in ev övertid, rörliga lönedeler, RUT och ROT förmåner, fri bil, telefon osv. Oftast blir det många nej på dessa frågor, men samtidigt lite dåligt samvete hos arbetsgivaren. I det här läget kanske arbetsgivaren säger; “ok, jag kan sträcka mig till 25 500:-”. Naturligtvis godtar du inte heller detta, utan frågar om arbetsgivaren inte tror du kommer bli ett tillskott i laguppställningen. För det femte, kan du kanske gå med på en provanställning och inte den tänkta tillsvidareanställningen. Du säger; “om du får provanställa mig och jag får visa vad jag går för så går du med på 27 500:- i så fall?” Det är först nu som du presenterar vad du vill ha i lön. Det är knappast troligt att arbetsgivaren säger ja, men kanske erbjuder dig 26 500:- vid en provanställning på sex månader. Det sjätte argumentet kan vara att du föreslår 28 000:-, men att det är lönen även det kommande året. Detta brukar tilltala chefer speciellt i större företag där man tillämpar den sk farfarsprincipen. På detta sätt hamnar du utanför kommande års löneförhandling, vilket ger arbetsgivaren mer svängrum det kommande året. 1 000- 1 500:- är en rätt bra löneökning  som du dessutom får några månader innan alla andra. Det  sjunde rådet är att du ska se till att ni inte hamnar i låsta positioner. Ha en vänlig, men bestämd stil under förhandlingen.

Det åttonde förslaget från min sida är att du föreslår att ni ajournera förhandlingen till morgondagen om ni inte är riktigt överens. Är ni nu rätt nära i er förhandling så vill även chefen få detta ur världen och då ligger ett ok nära till hands. Det nionde och sista förslaget är att du säger; “vi är nära nu. Vad tror du om att vi går halva vägen var?”. Lycka till med ditt nya jobb och din nya lön. I långa loppet gynnar det båda parter att du får rätt lön från början.